Brandwonden worden onderscheiden in drie gradaties:
-
Eerstegraads verbranding
Een eerstegraads verbranding kan al ontstaan door de huid te lang onbeschermd aan de zon bloot te stellen. Een eerstegraads verbranding is nog geen brandwond, maar kan wel erg pijn doen.
-
Tweedegraads verbranding
Bij een tweedegraads verbranding wordt er onderscheid gemaakt tussen een oppervlakkige of een diepe brandwond. Niet enkel de opperhuid, maar ook de huid eronder is beschadigd en is glanzend rood/roze.
- Derdegraads verbranding
Bij een derdegraads brandwond is alle huid, de opperhuid en de lederhuid, tot aan het onderhuidse vetweefsel beschadigd. Een derdegraads brandwond doet geen pijn. De huid is bij een derdegraads brandwond wit, beige tot donkerbruin en de huid is droog en stug.
Wat te doen bij brandwonden?
Bij een eerstegraads verbranding door de zon is het belangrijk dat de huid gekoeld wordt met aftersun, een ander middel is schijfjes komkommer op de huid leggen. Wanneer er op een andere manier een eerstegraads brandwond ontstaat is het belangrijk deze tien minuten te koelen met lauw water of totdat de pijn over is. Blijft de brandwond pijnlijk en is de huid droog, plak dan een brandwondenpleister op de brandwond.
Een tweedegraads verbranding is pijnlijk. Wanneer de opperhuid beschadigd is, is koelen altijd goed. Na het koelen kan een brandwondenpleister een erg fijne toevoeging zijn. Deze geven de huid extra vocht en verkoelt, waardoor deze snel herstelt.
Bij een derdegraads brandwond is het van essentieel belang dat er direct 112 wordt gebeld, deze brandwonden moeten door specialisten worden behandeld.