Houdbaarheidsdatum

Het controleren van de houdbaarheid van uw producten is verplicht vanuit de Arbowetgeving.

 

Verbanddozen, brandwondendozen, oogspoelstations en AED-apparatuur bevatten onderdelen met een houdbaarheidsdatum. Denk hierbij aan oogspoelflacons, AED-electroden en steriele verbandmiddelen.  Wanneer de houdbaarheidsdatum is verlopen kan de werking van het product minder zijn en bijvoorbeeld (steriele) verbandmiddelen kunnen gaan verkleven. 

 

In het geval van een AED (ongeacht het merk) heeft u ook te maken met de beperkte levensduur. Door bijvoorbeeld veroudering of corrosie gaat de kwaliteit van deze onderdelen elk jaar achteruit, tot een goede werking niet meer kan worden gegarandeerd.

 

Meer informatie over wanneer een AED vervangen moet worden vindt u hier.

 

 

Zijn eerste hulp producten onbruikbaar wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken?

 

De functie en eventuele steriliteit van producten zijn gegarandeerd binnen de op de verpakking aangegeven houdbaarheidstermijn en is gebaseerd op gegevens uit houdbaarheidsstudies. Veranderingen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum treden geleidelijk op, niet van de ene dag op de andere.

 

Bij steriele producten geldt dat de verpakking intact moet zijn omdat de steriliteit moet worden gegarandeerd. Er wordt echter geadviseert de producten niet te gebruiken na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.

 

Een geopende oogdouche moet men, ook als er vloeistof is overgebleven, niet bewaren. Wanneer een flacon wordt geopend is deze niet langer steriel. Na een tijd kan er bacteriëngroei ontstaan die verdere schade kan veroorzaken.

 

 

Waar kunt u de houdbaarheidsdatum vinden?

 

Op producten waarbij een houdbaarheid van toepassing is vindt u deze datum achter de afbeelding van een zandloper.

 

 

De afbeelding van een fabriekje staat voor de productiedatum van het product.

 

 

 

De code achter de letters LOT heeft betrekking op het productieproces en wordt door fabrikanten aangemaakt om de gegevens van een productieserie terug te kunnen vinden.

 

 

Hodas bewaakt automatisch de houdbaarheid van geregistreerde producten

 

Wanneer u een product met een houdbaarheidsdatum bij Hodas koopt, ongeacht of dit een los artikel of een onderdeel van een pakket is, wordt het gekochte product bij verzending geregistreerd.

 

Wekelijks analyseerd het Hodas systeem alle geregistreerde producten en wordt voor alle producten waarvan de houdbaarheid gaat verlopen een emailbericht aan u verzonden. Uitsluitend na uw toestemming stuurt Hodas u een vervangend product toe zodat deze direct weer compleet en binnen de houdbaarheid is.

 

Navigatie