Kneuzingen en verstuikingen

Hoe moet je een kneuzing behandelen?

Om een kneuzing goed te laten genezen, is het belangrijk om dit op een juiste manier te behandelen. Met onderstaande tips kun je je lichaam extra ondersteunen bij het natuurlijke herstelproces.

1. Omhoog
Door het gekneusde lichaamsdeel omhoog te leggen, stroomt het bloed terug naar het lichaam. Hierdoor vermindert de zwelling en de pijn.

2. Koelen
Ook het koelen van de plaats waar het letsel zit gedurende minstens 10 minuten, helpt om de zwelling te laten afnemen. Hierdoor trekken de bloedvaten samen waardoor de bloedtoevoer naar de kneuzing vermindert. De beste manier om een kneuzing te koelen is via de speciaal daarvoor ontwikkelde instant ice pack. Let er wel altijd op dat je er een doek omheen wikkelt zodat er geen rechtstreeks contact is met je huid. Dit om bevriezing te voorkomen.

3. Breng een drukverband aan
Een drukverband breng je aan door een zwachtel met een gelijkmatige druk rond het lichaamsdeel te verbinden. Je kan hier eventueel nog wat watten onder aanbrengen om de druk beter te verdelen. Een correct aangebracht drukverband voelt comfortabel aan en doet de pijn afnemen. Controleer regelmatig of het verband niet te strak zit.

4. Rust - met mate
Probeer de plaats waar je gekneusd bent zeker de eerste dagen zoveel mogelijk te ontzien, zodat het herstelproces vlot op gang kan komen. Wacht echter niet te lang om opnieuw rustig te bewegen. Door teveel rust neemt je spiermassa af en kan het lichaamsdeel als geheel verzwakken.

Navigatie